Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е значително по-висок в сравнение с миналата година, съобщава Регионалната здравна инспекция (РЗИ). От началото на годината са регистрирани 22 случая на инфекцията, докато за същия период миналата година е имало само три.
Директорът на РЗИ – Ямбол, д-р Радостина Калчева, отбеляза, че случаите на салмонелоза нарастват в цялата страна и призова хората да бъдат внимателни при избора и съхранението на храни, особено през летните месеци. „Човек се разболява, когато в храната има бактерията салмонела. Хората трябва да бъдат стриктни относно каква храна приемат, откъде е закупена и как е съхранявана“, каза тя.
Инспекторите от РЗИ проверяват и здравните книжки на работещите в хранителните обекти, за да се уверят, че ежегодно се правят необходимите микробиологични изследвания, включително за салмонела.
Д-р Калчева предупреди, че съхранението на храни на стайна температура през летните месеци увеличава риска от размножаването на салмонелните бактерии.